Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG, colitis ulcerosa) jest rozlanym nieswoistym zapaleniem błony śluzowej jelita grubego, prowadzącym w cięższych przypadkach do powstania owrzodzeń. Należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit. Dokładna przyczyna choroby nie jest znana. Uważa się że istotną rolę w jego rozwoju odgrywa nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego prowadząca do nacieku zapalnego jelita. Znaczenie mają także czynniki genetyczne i środowiskowe. W większości przypadków WZJG przebiega łagodnie. Okresy remisji są przerywane ostrymi nawrotami. Ciężki przebieg dotyczy 20% chorych. Objawy pojawiają się po raz pierwszy zwykle między 15, a 25, rzadziej później.
Dominującym objawem jest biegunka zwykle krwista rzadziej zaparcia. Może występować bolesne parcie na stolec. Często obserwuje się bóle brzucha (głównie w lewym dolnym kwadrancie brzucha lub w odbytnicy), gorączkę, osłabienie, zmniejszenie masy ciała.
W przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego, nawracającej biegunki, bólów brzucha, gorączki lub niewyjaśnionego i niezamierzonego zmniejszenia masy ciała należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu w celu przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki.
Należy wykonać podstawowe badania laboratoryjne, badanie kału w celu wykluczenia tła infekcyjnego oraz kolonoskopię – która pozwoli na ocenę rozległości zmian, jelita grubego z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego.
- preparaty kwasu 5-aminosalicylowego (mesalazyna, sulfasalazyna) w postaci tabletek, czopków i wlewek doodbytniczych
- leki sterydowe (hydrocortizon, prednizon, budezonid)
- leki immunosupresyjne (azatiopryna, merkaptopuryna, cyklosporyna)
- leki biologiczne – zawierają one przeciwciała wpływające na układ imunologiczny
W ciężkich przypadkach, gdy farmakoterapia nie przynosi pożądanego efektu konieczna może być operacyjna resekcja całego jelita grubego z wyłonieniem stomii.
Nie ma specjalnych zaleceń dietetycznych dla chorych z wrzodziejącym zapalenia jelita grubego. Dieta powinna być urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Restrykcyjną dietę należy zastosować jedynie w przypadku ciężkich nawrotów. W stanach zaostrzenia powinno się unikać spożywania potraw bogatoresztkowych, takich jak: razowy chleb, nasiona roślin strączkowych, warzywa (zwłaszcza kapusta), owoce, które mogą nasilić biegunkę.
Przypisy: www.mp.pl, www.ncez.pl
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Jeżeli chorujesz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nie jesteś zadowolony z efektów terapeutycznych, szukasz nowych opcji leczenia – skontaktuj się z nami.
Dyrektor Zarządzający
Ewa Galczak-Nowak
Dyrektor operacyjny
Małgorzata Trzaska
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Jeżeli chorujesz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nie jesteś zadowolony z efektów terapeutycznych, szukasz nowych opcji leczenia – skontaktuj się z nami.
Dyrektor Zarządzający
Ewa Galczak-Nowak
Dyrektor operacyjny
Małgorzata Trzaska
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Jeżeli chorujesz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nie jesteś zadowolony z efektów terapeutycznych, szukasz nowych opcji leczenia – skontaktuj się z nami.
Dyrektor Zarządzający
Ewa Galczak-Nowak
Dyrektor operacyjny
Małgorzata Trzaska